Biggen helpen PA7ML met herstel mast

23 juni 2016 is een dag die de bewoners van Breukelen niet zo snel zullen vergeten. In de vroege ochtend ontstond er hevig noodweer met een valwind in het dorp. De lucht was donker en windstoten met regen en hagel veroorzaakte veel schade aan bezittingen en natuur.
Als zendamateur denk je dan ook direct aan de antenne-installatie op je dak.

Bij Michel, PA7ML, was deze antenne in het najaar van 2015 verbeterd door stormschade eerder in het zomerseizoen dat jaar.
Gelukkig was er geen persoonlijk letsel of pandschade bij Casa PA7ML na de valwind.
Wel waren de mastbeugels die aan de schoorsteen bevestigd zijn verbogen waardoor de complete mast een paar graden scheef kwam te staan. Op de foto zie je de ontstane situatie.

Op een mooie zondag in oktober hebben Lemmy, PC2LR en Wim, PE1EZU, PA7ML enthousiast geassisteerd bij het verwijderen van de beschadigde mast. En met het aanbrengen van een nieuwe mastconstructie aan de schoorsteen. In de nieuwe situatie is een aluminium pijp met robuuste muurbeugels met chemische ankers in het steen bevestigd. Twee platvormen met een HAM 4 rotor en de Yaesu GS-065 steunlager vormen een stevigere basis om de antennes in de mast in de toekomst onbezorgder te doen ronddraaien. In de mast zijn beams voor 23, 13, 70 cm en 2 meter bevestigd. Aangevuld met een (lnb)hoorn voor 3 cm. De aluminium pijp heeft 50 mm doorsnede en is 5 mm dik en een armhoogte hoog zodat Michel de top van de mast kan bereiken bij storing of vervanging van een antenne.

Tijdens het drogen van de chemische ankers hebben de bigmembers in het warme herfstzonnetje heerlijk kunnen genieten van een lunchmaaltijd.
Bij het werken op het dak gebruikte Michel een veiligheidsriem die voldeed aan de laatste veiligheidsnormen want je kunt beter geen risico’s nemen bij het werken op deze hoogte. In zijn situatie kun je beperkt staan naast de schoorsteen en tussen de schoorsteen en de nok van het dak. Om de aluminium pijp te verwijderen en aan de rotor te plaatsen moet je op de schoorsteen staan. Hierbij zit dan de bovenste antenne vastgeschroefd aan de pijp.

Teamgeest met je vrienden is het succes om veilig en goed kunnen functioneren. Michel bedankt Lemmy en Wim voor de geslaagde herstelactie en John, PA7JB, die voor een kleine aanpassing in de rotorsteun heeft gezorgd waardoor de rotorbedrading weer goed is aangesloten.

You may also like...

1 Response

  1. lemmy schreef:

    We hadden wel erg veel geluk met het mooie weer. Alles staat er weer mooi bij. HI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *