Over Michel

Ik ben Michel, pa7ml, en woon in Breukelen. De liefde voor radio begon toen ik ongeveer 5 jaar was.
De buizenradio van mijn(groot)ouders fascineerde mij. Het luisteren naar ‘het mannetje van de radio’. E.e.a. werd gevolgd door de radiopiraten die vanaf de Noordzee uitzonden. Denk aan de programma’s van radio Veronica, Radio Caroline, Radio Londen, Radio Miamigo en Radio Noordzee. Ik luisterde naar hun programma via een eigen transistorradio die ik met het geld uit mijn spaarvarken had gekocht. En niet te vergeten het REM-eiland met de commerciële televisie-uitzendingen vanaf de Noordzee.
Om via de radio te kunnen praten kocht ik een radiosetje bij een rtv winkel. De ‘walkie talkie’ werkte op kanaal 14 met AM in de 11 meter band. Wist ik veel. De 27Mhz. was toen nog niet zo druk met piraten. Het was toen nog verboden om op de 11 meterband te mogen uitzenden. In mijn beleving had iedereen de zelfde naam Roger. Nu weet ik wel beter. Doordat kanaal 14 het oproep kanaal was konden collega piraten ons horen praten op deze aanroep frequentie. Ik werd uitgenodigd om bij een buurtbewoner (met de roepnaam HBS28) langs te komen om te ervaren hoe het is om met een 6 kanalen mobile Pony te kunnen uitzenden. Naar aanleiding van dit bezoek kocht ik zelf een 6 kanalen Sommerkamp TS 737 transceiver met antennes om actief te kunnen zijn op de 11 meter band. Er kwamen in die tijd mooie ‘bakkies’ uit Azië. Onbekende merken met 120 kanalen met all modes die er en modern uitzagen. In die tijd experimenteerde ik ook met allerlei masten en antennes en (stereo)zenders die op 11 en 3 meter uitzonden.
In de zeventiger jaren kwamen de scanners in opmars waarmee je o.a. naar overheidsdiensten en radiozendamateurs kon luisteren. Al snel kwam ik hierdoor in contact met Gijs, PA0GHU, die bij mij in de buurt woonde. Hij vertelde mij hoe gelicenseerde radioamateurs werkten. Hij enthousiasmeerde mij om de toenmalige “D’ cursus bij de VERON afdeling Utrecht te gaan volgen.
Met succes werd deze cursus door mij afgesloten. Een nieuw hobby tijdperk brak er voor mij aan.

Geen radiopiraat meer, maar erkend radiozendamateur. Er moest natuurlijk een 2 meter setje met een antenne aangeschaft worden. Op het dak werd een vakwerk mast geplaatst met daarin een kruis-yagi voor 2 meter en een beam voor 70 cm. De kruis-yagi vond ik wel makkelijk omdat ik deze verticaal dan wel horizontaal kon toepassen. De 2 meter set was een Kenwood 7200 met extern vfo. Verschillende vrienden van mij hadden inmiddels ook hun D licentie gehaald. Ze gingen zelfs op voor het toenmalige C examen in de Jaarbeurshal in Utrecht.
Maar ja, een zendamateur zonder zenders of ontvangers dat kan natuurlijk niet! Na jaren van ‘out of hobby’ periode kon ik via een vriend een Icom 211E met een verticale antenne kopen. Een beetje luisteren en een verbinding maken……Was dat schrikken voor…. Peter, PA3CNX. We kenden elkaar van vroeger. We hebben een leuk gesprek met elkaar gehad op de lokale huisfrequentie. Vernieuwde en nieuwe contacten waren dan ook snel gemaakt.
In 2005/06 heb ik bij Johan, PA3GER, de F cursus met succes gevolgd. De toenmalige D machtiging was wel leuk (en zeker tegenwoordig met de uitgebreide N licentie), maar die begeerde F licentie geef mij toch mij meer voldoening.
Lokale amateurs uit Breukelen merkten dat er een nieuwe radioamateur in hun dorp aanwezig is. Deze amateurs noemden zich de B.I.G. (Breukelense Interesse Group).
Ik werd uitgenodigd om hun jaarlijkse B.I.G.- radioweekend bij te wonen.. Inmiddels ben ik actief betrokken bij de Breukelense radioamateurs die nu B.R.A genoemd wordt. Wat staat voor de Breukelense Radio Amateurs.

Vanaf dat moment ben ik in een stroomversnelling van kennisvergaring terecht gekomen. Doordat je weer actief deelneemt in een wereld waar technologie nooit stilstaat, vergroot actief deelnemen je kennis aanzienlijk. Altijd weer vernieuwde technieken op het terrein van computer/software en hamradio etc.
Momenteel ben ik actief met amateurtelevisie. Ik woon weliswaar niet op de meest ideale locatie voor deze hoge frequenties, maar ik kan op een leuke manier verbinding maken met regio en atv-relais stations. Op de korte golf amateur frequenties vind ik het interessant om met digitale modes actief te zijn.

Tegenwoordig ben ik in het bezit van een D-Star toestel. Verschillende radiovrienden gebruiken deze mode/techniek. Met de huidige analoge stads-repeater op 2meter lukt het mij niet goed om vanuit de auto met 5 watt output een fatsoenlijke verbinding tot stand te brengen via het relais. De ontvangst laat tijdens het rijden te wensen over vanuit de Vechtstreek. Met DV gaat dat perfect over pi1utr. Het heeft leuke mogelijkheden, je kan reflectors kiezen via Gateway. Hierdoor kan je met medeamateurs praten en natuurlijk luisteren die bijvoorbeeld aan de westkust van de U.S.A. radio actief zijn. DV verbindingen op een willekeurige simplex frequentie op 2/70 werkt uitstekend, zowel vanuit de shack als vanuit de auto. D-Rats en D-Star tv is software waarmee je met een Icom D-star set in een simplex verbinding leuke toepassingen kan doen. Inmiddels ben ik actief met o.a. HDSDR met de FunCube Dongle.

Meer over mijn activiteiten lezen? Volg de updates op www.pa7ml.nl